domov
kontakt
Facebook
RSS
 • Vabimo vas...

  ... da nam pošljete svoj foto, video ali drug material, ki bi ga želeli deliti z drugimi. Odprti smo tudi za predloge, dopolnitve ali morebitne popravke. Kontaktirajte nas!

  Objavljeno: 04.02.2017
Strani:
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika
 • slika • Nyepi - dan, ko se Bali izklopi

  Na Baliju se za 24ur ustavijo vse aktivnosti. Ljudje so cel dan doma v notranjih prostorih, ceste so povsem prazne. Zvečer ni luči, ni televizije, 24ur ni nobenega hrupa. Celo mednarodno letališče je ta dan zaprto. Deluje kot, da na Baliju ni ljudi.

  Objavljeno: 11.02.2018
 • Oman - osnovni nasveti

  Bolj je šlo potovanje k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu.

  Objavljeno: 28.01.2018
 • Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

  Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

  Objavljeno: 22.06.2017
 • Tegallalang terasasta riževa polja (Bali - Indonezija)

  Kdor želi te riževe terase doživeti v polni meri, mora biti pri njih že pred osmo zjutraj. Meglice se začenjajo umikati prvih sončnim žarkom. Nizka svetloba da enkratne barve. Tisto pravo Bali zeleno.

  Objavljeno: 16.06.2017
Strani:

 

A A A

Radžastan

Avtor:Marko Petrič

Hawa Mahal – Palača vetrov je ena izmed glavnih turističnih znamenitosti v Radžastanu, v glavnem zato, ker je Jaipur relativno blizu Delhija in Agre. Ob obisku welškega princa l. 1853 so v njegovo čast celotno mesto prebarvali z rožnato barvo in od takrat se je mesta tudi prijelo ime Pink City.

Pogled na Modro mesto s trdnjave Mehrangarh. Pripadniki Bramanov (višji položaj v indijski kastni skupnosti) so svoje hiše v Jodhpuru barvali z modro, da so tudi tako pokazali svojo drugačnost in se razlikovali od drugih, nižjih kast.

Pozno popoldanski pogled na verjetno najbolj romantično mesto v pokrajini – Udaipur. Imenovano tudi Belo mesto, zaradi beline marmorja s katerim so zgrajene palače Lake Palace (nekdaj kraljeva letna rezidenca, danes prestižni hotel) na otočku Jag Niwas v jezeru Pichola, City Palace (pravzaprav gre za kompleks palač na jezerski obali) in še ene palače na drugem jezerskem otočku Jag Mandir.

V zadnjih letih pospešeno gradijo hitre ceste med radžastanskimi mesti in s tem promet postaja veliko bolj tekoč in varen. Na mestih, kjer so ceste še v gradnji ali še niso večpasovnice pa je vožnja še vedno življensko nevarna. Kljub nizkim hitrostim so številne prometne nesreče žal povsem običajne.

Indijska kaotična realnost je prisotna tudi v turističnem Radžastanu.

Indija je raj za fotografe – večina vseh stvari se dogaja na ulicah, oziroma na prostem in tako imamo ves čas pred seboj nešteto atraktivnih motivov.

Čeprav je vsa Indija sila barvita, pa vseeno po številu in intenzivnosti barv Radžastan še posebej izstopa.

Prizor s slonjega festivala v Jaipurju. Vsakoletni, tradicionalni festival je priložnost za zajem stotin fotografij, le zbrati je treba pogum in se napotiti v "zaodrje". Festival je bolj mimohod številnih pobarvanih slonov in raznoraznih plesnih in glasbenih skupin in če ga spremljaš le kot opazovalec s tribune je razočaranje verjetno kar veliko. Za pravo doživetje se je treba napotiti na rob igrišča za polo, za ogromen zastor, kjer potekajo priprave in kjer je dovolj priložnosti za opazovanje in fotkanje.

Domačinka iz Pushkarja s tradicionalno, živopisano obleko in z (običajno) veliko nakita in okrasja.

Pri takih napisih navadno ne gre toliko za prepoved fotografiranja, kot za pričakovanje kakšne "donacije", ki bi fotografu omogočila delo in veselje.


POTOVALNI DOKUMENTI
viza (potni list, izpolnjen obrazec, dve fotografiji), Veleposlaništvo Indije v Ljubljani (www.indianembassy.si), turistična viza  z veljavnostjo pol leta 50€

KAKO DO TJA, KAKO TAM
letalski prevoz iz Ljubljane – Turkish, AirFrance, Lufthansa, Aeroflot, Swiss
razvejan železniški in sistem nizkocenovnih letalskih prevozov (www.cleartrip.com, www.makemytrip.com)
avtobusi so večinoma v zelo slabem stanju, cestni promet je nevaren, najem avta s šoferjem v Radžastanu je dokaj običajen
 

CENE
plastenka vode v trgovini: 0,25 €
CocaCola v restavraciji: 0,30-0,40 €
čaj na ulici: 0,10 €
kosilo (lokalna hrana): 1-1,60 €
kosilo (pizza/pasta): 3 €
prenočišče – soba (WC, AC, TV): 12+ €
prenočišče – soba (WC): 5-10 €
avto s šoferjem (cel dan) – Jaipur-Pushkar-Jaipur: 40 €
 

FOTO
Kot že napisano je celotna Indija fotografski raj.
Kljub temu, da praktično ni omejitev, pa je vseeno vljudno vnaprej vprašati za dovoljenje, še posebej, če gre za fotografiranje ljudi v različnih življenskih situacijah (čeprav večina življenja poteka na prostem, to še ne pomeni, da se ljudje strinjajo, da jih slikate npr. pri umivanju, jedi, delu...)
S fofoaparatom in ob vljudni prošnji vam je lahko omogočen tudi kak poseben privilegij, kot je npr. spremljanje dogodkov v prvih vrstah (ali celo na samem prizorišču).
Prepovedi fotografiranja raznih vojaških ali podobnih objektov vzemite zelo resno.

 

Komentarji